Pagini

a

duminică, 12 iunie 2011

Satele cehesti din Romania

A trebuit sa vin in Cehia ca sa aflu de existenta acestor sate. E drept, sunt doar 6 sate, toate destul de izolate, dar sunt perfecte pentru turistii amatori de drumetii sau mountain-biking. Adica perfecte pentru cehi, caci am descoperit ca aici oamenii sunt innebuniti dupa astfel de activitati. Asa am aflat de la cursurile cu adultii, ca unii dintre ei au fost in vacanta in Banat, ca exista curse saptamanale cu autocarul din Brno (al doilea oras ca marime, din Cehia) spre aceste sate, si ca tot mai multi cehi merg in vizita in Banat, in vacante de cate o saptamana. 
Despre ele, ar fi multe de spus, dar ma rezum la lucrurile esentiale. Cele 6 sate sunt: Garnic, Sfanta Elena, Bigar, Eibenthal, Ravenska si Sumita. In mod destul de timid, aceste sate primesc un oarecare sprijin din partea guvernului din Cehia, mai ales in ceea ce priveste educatia. Oamenii din aceste sate vorbesc ceha, mentin traditiile cehesti, ceea ce ii atrage pe (de ce nu?) compatriotii lor din Cehia, ca turisti. 
Va las cu filmuletul de mai jos, filmat de cursantii care s-au aventurat prin Romania, declarandu-se extrem de entuziasmati de tara mea. 
8 comentarii:

 1. Nu-i ţara ta ci a mea! Mândră ţară îi Bănatu...

  RăspundețiȘtergere
 2. Ma bucur ca ai descoperita asta. Nu știu dacă știi, însă Banatul e un melanj interesant de etnii. Uite aici, niște detalii interesante!

  http://ro.wikipedia.org/wiki/Jude%C8%9Bul_Timi%C8%99#Structura_etnic.C4.83

  RăspundețiȘtergere
 3. Mistotica, aceiasi cursanti mi-au facut un filmulet si mai si despre Padis si Vladeasa, de-asta am zis "tara mea" :P. Dar ai si tu dreptatea ta, si nu ma supar :P.

  RăspundețiȘtergere
 4. Un lucru ce nu-mi place mie la blogspot, e că nu poţi folosi emoticoane. La comentariul de deasupra, după semnul exclamării aş fi băgat un :mrgreen: care ţi-ar fi dat o vagă idee despre tonul ce-l doream a fi folosit.
  Apropo, nu migrezi pe wordpress?

  RăspundețiȘtergere
 5. Ioi, Mistotica honey, as vrea sa schimb multe la blogul meu, dar din pacate stau foarte prost la capitolul "folosirea noii tehnologii". Cat timp pot sa scriu, ma multumesc cu asta cum e, cand voi dori sa schimb probabil voi lua de la 0 totul...si asa mi-e de leneeeeeee!!!

  RăspundețiȘtergere
 6. Da auzi, intrebare: ai fost prin zona aia? Cat de aproape e Biled de satele alea? Nu faci o vizita pe-acolo? Sa vezi daca oamenii aia stiu sa faca Svickova, sa stiu unde sa fug cand mi se face dor :D

  RăspundețiȘtergere
 7. Satele alea sunt în Caraş, aproape de Dunăre în zona Cazanelor. Excepţie face Eibenthal care se află în partea mehedinţeană a Banatului. Îs cam la 150 de kilometri de Biled.

  Cât despre blog, e atât de simplu de mutat... În panoul de control, ai o opţiune numită: exportă blogul. Îţi va salva un fişier .xls pe comp pe care îl imporţi ( aşa simplu, cu buton de browse) pe noua platformă. E o operaţie care n-ar trebui să îţi ia mai mult de 5 minute :) .

  RăspundețiȘtergere
 8. cesky banat. sa mai spun de satele de slovaci din salaj-bihor. migratia asta e mai veche aresute de ani. dacaai sa vorbesti cu ei ai sa sti ca in maravia,in jurul orasului olomouc o sa gasesti o multime de localitati careincep cu valasske... suntlocalitati locuite de urmasii familiilor de ciobani care au migrat din subcarpatii romaniei si s-au asezat in moravia. se ocupau cu oieritul, apicultura si evident si productia de alcool. branza de olomouc are o reputatie mai aparte. unii spun ca este un produs innaceptabil, altii o considerao delicatesa.pe partea de nord, maramures,satu-mare, suceava ai sa gasesti sate de polonezi.
  revenindla urmasii ciobanilor ce au ales sa se mute in moravia, in moravia inca poti sa gasesti obiceiurispecifice romanilor si ptraditiilor romanesti. inca mai poti sa dai de oameni batrani carevorbesco forma veche a limbii romane(putini este drept). dar ii gasesti.
  nu este timp si nici locpentru acestgen de siacutii, dar ai sa vezi daca ai sa cauti lucruri exceptionale.comunitatil de cehi si slovaci, cele de polonezi, ucrainieni din romania,comunitatile vechi de romani din cehia,slovacia, multe sunt de spus. trebuie vazut, altfel,.... comentariile sunt de prisos

  RăspundețiȘtergere