Pagini

a

marți, 7 decembrie 2010

Nicio sau nici o

Nu stiu ce-o fi fost in capul alora care au spus ca de-amu-nainte trebuie sa scriem "nicio" si "niciun". Pentru mine e logic ca sunt 2 cuvinte separate. Nu pot sa le scriu legate, sunt 2 parti de vorbire diferite, nu le pot lipi. Gramatica mea invatata bine in clasa a 8-a si care m-a insotit cu brio pana in ziua de azi, urla de fiecare data cand vede scris "niciun" si "nicio" legat. Serios, nu pot sa scriu asa, ma doare mintea. La propriu. Poate as incepe sa ma obisnuiesc, nu promit chiar sa folosesc, dar macar m-as obisnui, daca cineva mi-ar da un motiv LOGIC, un argument solid (diferit de "asa a evoluat limba in scris" - asta nu se cheama EVOLUTIE, termenul pentru lucruri de genul asta e INVOLUTIE) pentru care e MAI BINE sa scriem "nicio" si "niciun" in loc de "nici o" si "nici un". Deci, cine-mi explica?

6 comentarii:

 1. Involutie 100% . Dar daca te iei dupa ce se invata acum, ai crede ca se invata gramatica dupa Vanghelie, sau mai bine spus "Vanghelion"

  RăspundețiȘtergere
 2. Peste,aşa,vreo10sau20deanivomscrielegatcomplet,cumamfăcut-oeuacum.

  RăspundețiȘtergere
 3. hmm, nu-s in masura, dar incerc sa explic. faza e ca se scrie nicio si niciun mai tot timpul, 'musai' cand o sau un sunt articole nehotarate. cand acestea-s numerale, logic e sa se scrie separat. dupa mintea mea minuscula, probabil nicio asta devine un fel de articol nehotarat 'negatv', dar de fapt poate adjectiv/adverb/pronume negativ (cred) si astfel i se poate explica forma? numa' zic.

  RăspundețiȘtergere
 4. @dee: nu numai ca este logic sa se scrie separat cand sunt numerale, dar asa s-a si pastrat. In concluzie scriem legat ”niciun”, ”nicio” in toate situatiile, cu exceptia cazului in care avem de-a face cu numerale. In rest numai de bine: capsuni si capsune sa fie, si alte inventii ale Academiei ca sa scoata un nou DOOM o data la 2 ani...

  RăspundețiȘtergere
 5. Da, stiu ca asa s-a pastrat cand sunt numerale, tocmai acolo se face diferenta.

  RăspundețiȘtergere
 6. au dat agramati bani multi pentru modificarile astea, sa nu mai fie in afara legii gramaticii

  RăspundețiȘtergere