Pagini

a

joi, 4 noiembrie 2010

Cine este, de fapt, Romanul?

Incerc sa gasesc o explicate pentru starea naturala a Romanului, si ma pierd intre zecile de explicatii pe aceasta tema. Ma gandesc la ea din punct de vedere istoric, social, cultural, in speranta ca voi gasi o posibila cauza a nemultumirii si nefericirii generale pe care o simt in jur, crezand cu taria ca odata descoperita cauza se poate oferi si solutia pentru o schimbare. Deocamdata esuez, bineinteles. Dar de-asta scriu acum, poate cu putin ajutor de la voi, ajungem la o concluzie.

Cum arata romanul? Aici raspunsurile sunt vagi, dar cred ca toata lumea e de acord, suntem asa, mai pestriti ca aparente, de la est la vest, de la nord la sud. Nu poti defini un om ca fiind Roman, doar uitandu-te la el cum arata. Gasesti si grasuti, si slabuti, si inalti, si pitici, si blonzi si bruneti (uneori aproape si negri) absolut orice.

Se zice ca suntem ospitalieri. Asa o fi, dar nu stiu daca nu cumva romanul e ospitalier pentru ca in felul asta, da de da de "pica ceva". Adica un ciubuc, un bacsis, o ciocolata, niste bomboane...Sper sa nu fiu prea cinica aici, dar mie asa mi se pare, ca Romanul sta destul de mult cu manuta intinsa...
Avem o vesnica problema cu capra vecinului. Ne intereseaza mereu ce face alalalt, sa nu zica alalalt ceva, suntem preocupati mai degraba de aratatul cu degetul decat de grija pentru propria ograda, iar barfa e la loc de cinste pe la noi. Prejudecatile sunt la loc de cinste pe la noi.
Nu suntem un popor unit. Nu am fost niciodata, si probabil nu vom fi. Am fost impartiti intre Ardeal, Banat, Moldova, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, locuri cu identitati atat de diferite incat daca s-ar forma niste granite intre ele nu prea m-ar surprinde. Am mai spus-o, inclusiv la Revolutie, romanul n-a fost solidar, de fapt a fost las, si datorita imbulzelii si spiritului de turma creat, a inceput Revolutia. Multe persoane, cand vine vorba de apartenenta la un loc raspund intai cu orasul, apoi cu tara (eu fac parte dintre aceia, se stie). Nu, nu cred ca e normal, dar e o realitate.
Latura materiala a primat mereu pentru Romanas. Fara efort, normal. Daca se pot avea bani multi obtinuti usor, fara efort, Romanul e primul abonat. De-aia Caritas si FNI au functionat de minune la noi. Tineti minte Caritas? La fel, principiul "da' ce, eu sunt prost sa fac mai mult decat altul?" s-a auzit des prin companiile romanesti.
In ce crede Romanul? Aici e simplu: in Dumnezeu (si bani, pile, relatii). La faza cu Dumnezeu e mai complicata treaba (vezi sfinti, moaste, cozi, imbranceli injuraturi, calcat in picioare ca sa vezi niste icoane, dar si gratarele incinse in jurul manastirilor cand sunt sarbatori de-astea mai mari). De mentionat obligatoriu, romanii cred in Dumnezeul ortodox (religia ortodoxa e cea mai adevarata, numai ungurii sunt catolici - am auzit de zeci de ori fraza asta).

Desigur, Romanul are si calitati, trebuie spuse si lucruri pozitive despre el. Dar va rog mult, spuneti-le voi. Nu le repetati pe ale mele (negative) spuneti voi, ce are bun Romanul in el? Nu se poate sa nu gasim mai nimic. Nu se poate sa ne plangem mereu si sa nu avem solutii pentru asta. Serios.

7 comentarii:

 1. Calitatile se pot gasi numai pe un numar limitat de esantioane. Daca se face o medie pe toata populatia, rezultul este o linie dreapta axata pe zero.

  RăspundețiȘtergere
 2. deci chiar sa-mi pun speranta-n cui?

  RăspundețiȘtergere
 3. Cred ca generalizam si vedem nereu ce e rau. Stim doar sa ne plangem si sa blamam. Daca facem mereu asta ce verti mai mult?

  RăspundețiȘtergere
 4. @Anonim: tocmai de-asta intreb: le-am enumerat pe cele negative. spune tu niste trasaturi pozitive, calitati, orice, doar sa se potriveasca romanului in general. Per ansamblu. Nu doar anumitor persoane. Spune tu, calitati ale Romanului. Chiar vreau sa aud asta, spus in cel mai sincer mod cu putinta.

  RăspundețiȘtergere
 5. nu ştiu unde ai întâlnit asemenea oameni...eu, ceea ce spui tu, nu am văzut decât la televizor...iar despre ospitalitatea la români nu poţi spune că o avem că poate pică ceva...există cultivată de pe vremea dacilor, dacii fiind cu adevărat un neam de războinici, care aveau aceeaşi problemă: unirea sub un singur steag...au încercat 2 oameni şi au murit, acum suntem uniţi dar nu din cauza noastră, ci din cauza unor mari puteri care au dorit asta, din diferite motive...şi dacă cineva crede povestea cu dacii care erau nişte păstori şi agricultori paşnici care nu făceau decât să-şi apere glia, se înşeală, erau războinici care dădeau de furcă celor din jur, în special Imperiului Roman (de-aia au venit cu tot efectivul şi ne-au căsăpit). cine crede că noi suntem urmaşii romanilor şi ai dacilor să se mai gândească puţin logic: Imperiul Roman dorea colonizarea Daciei ocupate(pt că a rămas şi o parte liberă), aşa că a adus aici cetăţeni romani de toate "naţionalităţile", şi aveau o grămadă la vremea aceea; şi se pare că majoritatea dacilor erau vorbitori de limba romană, că le plăcea foarte mult să facă "cumpărături" de la Roma. Credinţa în Dumnezeu a fost importantă, dar, foarte bine împletită cu tradiţiile vechi; ceea ce se vede azi de sărbători este o glumă proastă, este ceea ce fac "copii eeducaţi de comunism", care ştiu că dacă nu dai din coate, nu apuci, chiar dacă stai la rând...perioada comunismului a fost într-adevăr neagră (studiile despre felul în care un om poate fi redus la nimic, din punct de vedere psihic, au început în lagărele româneşti, prin anii 50, comandată de "mama Rusia", iar metodele sunt incredibil de macabre, iar rezultatele, încetul cu încetul au fost aplicate la nivel naţional; am fost nişte cobai, şi culmea am rezistat la ceva ce eu personal nu cred că putea rezista nici o altă naţionalitate)şi abia noi vedem urmările...privim cu uimire cum oamenii devin "maimuţe" atunci când sunt aliniaţi şi ordonaţi, dar acesta este rezultatul a ceea ce noi nu avem dreptul să judecăm, ci să acceptăm, şi să nu ne "infectăm" cu acelaşi comportament. ar trebui să începi să spui şi tu ce are bun românul în el, dar nu poţi, dacă nu-l iubeşti nu poţi...încearcă să-l iubeşti şi o să vezi câte calităţi are...cea mai bună este că o să rămână aici...

  RăspundețiȘtergere
 6. In primul rand impartirea aceasta in regiuni a Romaniei atenueaza mult identitatea romanului. In al doilea rand , prezenta rromilor intretesuti prin toate regiunile, introduc un fel de haos si un exemplu negativ pentru ceilalti. Lipsa educatiei, care poate fi din cauza saraciei, il face pe individ vulnerabil la aceste exemple negative. Un indivd vede ca un altul fura si zice ca ce eu is mai prost decat el... si asa imprumuta viciile si devine unul ca el. La fel si posturile tv il corup. Referitor la neamul de razboinici as zice ca influenta aceasta se vede in cadrul unei familii sau unui grup de familii adica romanul nu e razboinic cu alte tari ci razboinic chiar cu vecinul sau. El isi vede cu ochi bunii numai pe neamurile sale, in rest nu respecta pe nimeni, ii considera ca inamici. Deci romanii sunt fortat legati in aceasta tara. Normal, o tara ar trebuie sa fie constituita dintro populatie care are aceleasi valori, in cazul de fata este constituita dintro populatie care au doar defecte comune. Tot sistemul administrativ nu are cum sa functioneze bine fiindca el ar trebui sa impace si capra si varza si in final rezulta ca nu-i bun nici pentru capra nici pentru varza.
  Speranta poate fi, insa nu pentru generatia noastra. In halul in care se afla romania, este nevoie de o educatie propagandista("cui pe cui se scoate") altfel,dupa cum vedem, orice idei bune sunt desconsiderate. Oricum, primul pas ar fi sa incetam atata a ne vaita si sa trecem tactic la fapte. Este clar ca aceasta schimbare a mentalitatii are un pret. Este un efort si un sacrificiu din partea celor care au mintea clara,care abordeaza aceste subiecte si le pasa de tara in care traiesc, iar viciul acestora este ca tot paseaza acesta sarcina de la unul la altul prin faptul ca numai se vaita (scriu pe forum :P ) si nu fac altceva mai mult.

  RăspundețiȘtergere
 7. http://www.stiridebine.ro/

  RăspundețiȘtergere