Pagini

a

luni, 16 august 2010

Ateii si moralitatea

Moralitatea asa cum o stim in ziua de azi e oarecum o serie de norme create de religie. Cu toate astea, multi atei au o moralitate mai puternica decat unii "crestini". Ciudat paradox, nu? Si nu cred ca ar putea avea o explicatie logica.

5 comentarii:

 1. Eu sunt de parere ca nu religia este cea care creaza moralitatea. Ceea ce zice religia nu ar trebui sa facem de frica ci ar trebuie ca sa ne dam seama ca toate sunt niste chestii de bun simt. E adevarat ca multi atei au moralitate mai puternica, explicatia logica este ca numai cei religiosi sunt acei care au nevoie de ajutor. Ateii cu moralitatea puternica indeplinesc tot ce zice religia fara sa aiba nevoie de invatatura, la ei e ceva de bun simt. Ateii care nu au o astfel de moralitate trebuie sa invete de la religie si pentru asta devin credinciosi. Cei credinciosi nu sunt cei puternici, cum ziceam, ei sunt pacienti, ei inca nu si-au dat seama ca ceea ce scrie Biblia e ceva de bun simt.

  RăspundețiȘtergere
 2. Vlad, acum vin eu 'oana-necredincioasa' si intreb: ce inseamna bun simt? Nu e o definitie data tot de religiosi? Cineva spunea ca religia a fost creata pentru ca oamenii sa poata convietui unii cu ceilalti, in liniste si pace (asta, plus pentru a infrange teama de moarte, dar asta e alta poveste). Daca e asa, atunci ateii din ziua de azi au adoptat principiile morale impuse acum sute de ani de religie, dupa cum se pare.

  RăspundețiȘtergere
 3. De bun simt poate fi orice fapta care nu aduce prejudicii semenilor nostri. Daca am fi singuri, adica un singur individ ar exista, atunci pentru el nu ar fi existat ceva de bun simt. Din moment ce suntem mai multi, trebuie sa avem respect pentru ceilalti, nu pentru ca asa zice religia ci pentru ca e ceva logic. Aici niste teorie care ar explica aceasta logica : Viata asta are sens numai daca exista ceilalti(daca nu esti deaord, spune), si in acest caz exista doua variante, ori te opui majoritatii ori vrei sa traiesti in pace cu ei. Prima varianta nu cred ca e buna fiindca ei sunt multi si tu singur(daca chiar ai fi cu o echipa la un moment dat sa zicem ca o sa ramana doar echipa ta si in cadrul acesteia iar ai doua variante). In cazul varientei 2, pentru a trai in pace cu ceilalti trebuiesc respectate anumite principii(norme de conduita) si pe acestea eu le numesc de bun simt. Celelate principii care aduc ofensa cuiva nu sunt de bun simt. In teorie suna frumos numai ca in practica multi nu stiu daca fapta lor ar aduce ofensa cuiva, defapt nu se gandesc la asta. Oamenii sunt diferiti si pentru unii ceva pare de bun simt si pt altii nu .In final, cine are dreptate devine o treaba relativa ( aceasta relativitate se refera la cazuri speciale nu supunem tot relativitatii, de exemplu daca ii dai unuia cu toporul in cap, e clar ca nu-i de bun simt). In acest caz, fiind vorba de relativitate, trebuie sa admitem niste abateri(erori) dar care pot fi acoperite cu iertarea(si aici se vede ca iertarea isi are logica, nu pentru ca asa zice religia).

  RăspundețiȘtergere
 4. P.S. http://ro.wikipedia.org/wiki/Bun_sim%C8%9B

  RăspundețiȘtergere